Superbelegger en miljardair George Soros zet nog meer geld in op een daling van de aandelenmarkten.

Uit stukken van de Amerikaanse toezichthouder SEC blijkt dat Soros in het afgelopen kwartaal opnieuw zijn inzet verdubbelde op een daling van de Amerikaanse hoofdgraadmeter S&P 500. Hij nam een putoptie op vier miljoen aandelen van een indextracker, een optie die geld oplevert bij een daling van de Amerikaanse aandelenmarkten.

In het eerste kwartaal van dit jaar deed Soros hetzelfde en kocht hij 2,1 miljoen aandelen van de indextracker SPDR S&P 500 ETF.

Bij putopties krijg je het recht om aandelen binnen een bepaalde periode te verkopen tegen een vooraf afgesproken prijs. Daalt de waarde van de onderliggende aandelen, dan speelt dat je in de kaart.

Minder in goud

In de eerste drie maanden van dit jaar zocht de belegger ook nog zijn toevlucht in goud. Soros investeerde 264 miljoen dollar in aandelen van Barrick Gold.

Daar is de belegger in het tweede kwartaal een beetje op teruggekomen, aangezien Soros een deel van die aandelen weer van hand heeft gedaan. Ook enkele andere posities in goud werden teruggebracht.

Dit weekend stond Soros nog in de schijnwerpers, toen een groot aantal documenten van zijn stichtingen op straat kwamen te liggen. Uit de documenten blijkt dat de belegger tussen 2009 en 2014 minstens 4,9 miljoen euro aan Nederlandse stichtingen, goede doelen en denktanks gaf.

Lees ook op finanzen.nl: Alleen Elon Musk lijkt het zich te kunnen veroorloven beloftes niet na te komen