Zika geen veilige gok voor beleggers

Beleggers die gokken op een succesvolle 'Zika-belegging' zijn dit jaar niet veel wijzer geworden.

Het Zika-virus grijpt steeds meer om zich heen. De door muskieten overgebrachte infectie, die bij zwangere vrouwen kan leiden tot een kind dat wordt geboren met een misvormd hoofd, is inmiddels al tientallen keren in de Verenigde Staten gediagnosticeerd en is dus overgewaaid vanuit Zuid-Amerika.

Er wordt naarstig gezocht naar een medicijn voor het virus en beleggers hopen daar ook een slaatje uit te slaan, meldt beleggingssite Barron's. Vooral farmaceuten zijn in trek.

De situatie doet zich vaker voor in het land van farmaceuten. Een bedrijf dat denkt een succesvol medicijn te hebben gevonden, is vaak in trek bij beleggers. Bijvoorbeeld in de strijd tegen kanker.

Genetisch gemanipuleerde muskieten

Een van de bedrijven waar beleggers hun geld op zetten is Intrexon. Dat bedrijf wil de Zika-plaag bestrijden door genetisch gemanipuleerde Aedes-muskieten, het type dat Zika verspreidt, in te zetten.

Het gaat om mannetjes die zelf niet bijten en het virus dus niet kunnen verspreiden. Zij zijn zo gemanipuleerd dat als zij zich voortplanten met de 'wilde' vrouwtjes, hun nageslacht niet lang genoeg leeft om zich zelf weer voort te kunnen planten.

Daarnaast zijn er de traditionele farmaceuten die op zoek zijn naar een medicijn tegen Zika. Travis Arbon van Barron's noemt Inovio, GeneOne Life Science, Cerus en de grote spelers GlaxoSmithKline en Sanofi.

Niet beter dan de index

Een mandje met deze farmaceuten plus Intrexon zou tot nu toe dit jaar een rendement van 6,1 procent hebben opgeleverd. Dat lijkt een mooie winst, maar de Dow Jones haalde in dezelfde periode een plus van 6,6 procent en de S&P 500 6,8 procent.

Een belegging in 'Zika-aandelen' zou dit jaar dus niet meer hebben opgeleverd dan een gewone belegging tegen de bekende indices. Daarnaast stipt Arbon aan dat er nog veel onzeker is rondom Zika en dus ook over de prestaties van de aandelen van de bestrijders van het virus.

Lees ook op finanzen.nl: Valuta opkomende landen bezig met inhaalrace

Tip de redactie