Handelaren azen op Airbnb-aandelen van werknemers

In een poging een graantje mee te pikken bij een eventuele beursgang, jagen handelaren op aandelen van medewerkers en vroege investeerders van Airbnb.

Accomodatiesite Airbnb maakt jacht op handelaren die azen op aandelen van medewerkers en investeerders van het bedrijf. Financieel topman van Airbnb, Laurence Tosi, noemt de handelaren aasgieren en zet terugkoopprogramma's op voor medewerkers die van hun aandelen af willen.

Sommige medewerkers hebben aandelen in Airbnb die in potentie veel waard kunnen zijn, maar pas verzilverd kunnen worden bij een beursgang. Maar als zij snel cash nodig hebben, staan sommige handelaren klaar om die aandelen over te nemen, schrijft de Financial Times.

Moeilijke deal

Dat overnemen gaat overigens niet heel makkelijk, omdat de aandelen niet zomaar verhandeld kunnen worden. Dus nemen de handelaren niet zozeer de aandelen over, maar krijgen zij wel de eventuele winst die bij een beursgang gemaakt wordt.

Dit soort handel is nog een grijs gebied. Airbnb is er niet blij mee en zegt onrechtmatige aandelenhandel te blokkeren. Aandeelhouders worden door het bedrijf gewaarschuwd niet mee te doen, omdat ze het gevaar lopen dat hun aandelen niks meer waard zijn als ze via de secundaire markt verhandeld zijn.

Aandelen opkopen

Om werknemers en vroege investeerders die cash nodig hebben toch uit de brand te helpen heeft Airbnb een opkoopprogramma opgezet. Via die route kunnen mensen legaal alvast hun aandelen verzilveren, al zal de opbrengst waarschijnlijk lager zijn dan bij een beursgang.

Lees ook op finanzen.nl: Beleggers in wijn proosten op Brexit

Tip de redactie