Beleggen in exclusieve wijnen was het afgelopen halfjaar mede door het Brexit-referendum erg lucratief.

Het voorgenomen Britse vertrek uit de EU en sterkere vraag uit Azië hebben de vraag naar dure Franse wijn uit de Bordeaux naar nieuwe hoogtepunten gestuwd. Exclusieve wijnhuizen uit de bekende wijnstreek zoals Lafite Rotschild en Margaux worden over heel de wereld verhandeld maar geprijsd in Britse ponden en opgeslagen in het Verenigd Koninkrijk.

Toen het Britse pond na de uitslag van het Brexit-referendum ineen zakte werden de flessen wijn plots een procent of 10 goedkoper.

Orders bleven binnenstromen

BI, een bekende Britse handelaar in de exclusieve wijnen, zag de verkopen in juli sterk toenemen als gevolg van het referendum. Bovendien zouden Chinese kopers weer aan het wijnfront zijn teruggekeerd.

"We moesten de handel direct na de uitslag van het referendum letterlijk stilleggen. De orders bleven maar komen", meldt een werknemer van het handelshuis aan zakenkrant Financial Times.

Via de zogenoemde BI Live Trade Index kun je ook beleggen in de exclusieve wijnen. Dit bleek dit jaar niet zonder resultaat. Sinds begin dit jaar is de index namelijk met bijna 15 procent gestegen. De FTSE moest het dezelfde periode met nog geen 6 procent doen. De AEX is sinds het begin dit jaar met 2,9 procent nog minder gestegen.

Lees ook op finanzen.nl: Patrick Beijersbergen: Dip een mooi koopmoment voor First Solar