Passieve beleggers kunnen niet zonder de actieve

Beleggers stoppen steeds meer geld in passieve fondsen, maar de markt heeft actieve managers nodig om efficiënt te blijven.

Dat beleggers bij de huidige lage rendementen steeds minder bereid zijn om de hoge vergoedingen van actief beheerde fondsen te betalen is meer dan logisch. Miljarden euro's aan belegd vermogen zijn dan ook uit de actieve sector gestroomd en hebben hun weg gevonden naar de passieve indextrackers.

Larry Hatheway, hoofdeconoom bij GAM, stelt in de Financial Times dat passief investeren echter niet mogelijk is zonder het werk van de actieve managers.

Een zuivere passieve benadering gaat uit van een sterke vorm van marktefficiëntie, waar systematische kansen voor het genereren van buitengewone rendementen niet mogelijk zijn. Volgens de puur passieve belegger is het consequent verslaan van de index namelijk niet mogelijk.

Marktefficiëntie

Marktefficiëntie, vooral in de sterke vorm, heeft echter actieve managers nodig om ervoor te zorgen dat inefficiënties snel worden weggewerkt zodat altijd de juiste prijs wordt weergegeven. Zuivere passieve beleggers liften daardoor mee op het werk van actieve managers die nodig zijn om de markt efficiënt te houden.

De puur passieve benadering komt volgens Hatheway overeen met het blanco stemmen bij verkiezingen in de hoop dat de actieve stemmers consequent voor de juiste verkiezingsuitslag zorgen.

Om te slagen hebben passieve beleggers actieve managers nodig en vice versa. De twee benaderingen zijn volgens Hatheway complementair en niet concurrerend. En door de wereldwijde toename van het spaargeld ziet de toekomst voor zowel passieve als actieve fondsen er volgens de econoom goed uit.

Lees ook op finanzen.nl: Superbelegger (29) bij toeval verdient miljoenen door nieuwe aankoop Walmart

Tip de redactie