Zijn Amerikaanse beursrecords slechts een begin van wat gaat komen?

De drie grote Amerikaanse aandelenindices staan voor het eerst sinds 1999 tegelijkertijd op recordhoogtes. Is het feest nu afgelopen of pas net begonnen?

Donderdag stegen de Dow Jones-index, de S&P500 en de Nasdaq op dezelfde dag tot recordstanden. De laatste keer dat de drie grote Amerikaanse beursgraadmeters op dezelfde dag nieuwe recordniveaus aantikten was op 31 december 1999, zo meldt The Wall Street Journal.

Na de slechte start van dit jaar staat de Dow nu op een jaarwinst van 6,8 procent en de S&P 500 op een plus van 6,9 procent. Technologiebeurs Nasdaq staat 4,4 procent in het groen.

Volgens sommige handelaren is dit pas het begin. Vooral na de zomer wanneer beleggers weer terugkeren en de volumes weer aantrekken zouden de aandelen een plotselinge snelle stijging kunnen laten zien.

De gemiddelde verwachting voor de stand van de Dow-Jonesindex over een jaar bedraagt nu meer dan 20.000 punten. In februari dit jaar was dat nog 18.860 punten. Donderdag sloot de Dow-Jones 0,6 procent hoger op 18.613,52 punten.

Rally eind jaren '90

De rally aan het einde van de jaren '90 wordt vaak gezien als een voorbeeld van hoe aandelen verder omhoog kunnen schieten zelfs na het bereiken van nieuwe hoogtepunten. Op de piek in maart 2000 was de waarde van de Nasdaq ruimschoots verdubbeld na het bereiken van een recordstand in november 1998.

Dergelijke sterke rally's vinden doorgaans plaats na afloop van een recessie of wanneer een flink obstakel uit de weg is geruimd. Aan het einde van de jaren 90 schudde de markt de crisis in de opkomende markten van zich af en de val van het hedgefonds Long-Term Capital Management. Ook zorgde de euforie over de internetbedrijven voor kooplust onder beleggers.

Opmars is al geweest

Volgens sommige experts is de grote plotselinge stijging al achter de rug, aangezien de S&P500 sinds het dieptepunt in februari dit jaar al met zo'n twintig procent is gestegen.

"De volgende vijf procent is waarschijnlijk eerder omlaag dan omhoog", zegt Stuart Hoffman, econoom bij PNC Financial Services Group. Een neerwaartse beweging biedt volgens hem wel een goede koopkans.

Lees ook op finanzen.nl: Superbelegger (29) bij toeval verdient miljoenen door nieuwe aankoop Walmart

Tip de redactie