Amerikanen lieten zich meeslepen in zwendel met Iraakse dinar

Er is nauwelijks een minder solide belegging te bedenken dan de Iraakse dinar. Toch lieten 46 Amerikanen zich meesleuren in een dinar-zwendel. De dader kocht een veroordeling af door hun geld terug te storten.

Bent u geïnteresseerd in valuta's en niet vies van een gokje? Misschien moet u eens kijken naar de Iraakse dinar. Pardon: uitkijken met de Iraakse dinar. Er blijkt een levendige zwendel gaande in deze munt.

Een inwoner van Utah heeft onlangs schuld bekend en een veroordeling afgekocht door de 1,7 miljoen dollar terug te betalen die hij beleggers had afgetroggeld.

Dat meldt het miljonairsblad Forbes. Joshua Jay Hansen (34) uit Logan in de Amerikaanse staat Utah verkocht effecten die luidden in de Iraakse dinar.

Stijging in waarde

Hij maakte beleggers wijs dat de stukken binnenkort veel meer waard zouden worden, omdat de Iraakse overheid op het punt stond de munt fors te revalueren. Opvallend genoeg ís de dinar fors in waarde gestegen: van zo'n 1450 dinar voor één Amerikaanse dollar in 2007 naar onder de elfhonderd begin dit jaar. De huidige koers is 1166 dinar op 1 dollar.

Maar rond dat niveau schommelt de munt al zes jaar lang, afgezien van twee bescheiden uitschieters in 2015 en 2016. Hansens voorspelling is dus nooit uitgekomen. De kans dat dat alsnog gebeurt is bijzonder klein. Irak is rijk aan olie en de centrale bank voert een verrassend solide monetair beleid.

Maar dat weegt niet op tegen de kans dat het door burgeroorlog verscheurde land in stukken uiteenvalt, met elk wellicht zijn eigen munt. Hansen poetste dat weg met een mooi verhaal.

Pakhuizen vol dinars

Hij beweerde enorme pakhuizen te hebben bezocht, volgestouwd met pakken dinars in krimpfolie. Hij zou daar toegang hebben dankzij speciale toestemming van het Amerikaanse leger.

Hansen en zijn zakenpartner hadden naar eigen zeggen "speciale security clearances om te beleggen in Iraakse dinar- en oliecontracten, samen met verscheidene buitenlandse overheden en grote oliemaatschappijen".

Hansen beweerde zelfs bescherming van het Amerikaanse leger te hebben

Tip de redactie