Bank of England sleept rendementen obligaties naar beneden

De daadkracht van de Bank of England tegen de gevolgen van Brexit duwt de effectieve rendementen op 'veilige' staatsobligaties wereldwijd verder naar beneden.

Het nieuwe opkoopprogramma van de Bank of England (BoE) drukt de effectieve rendementen van 'veilige' staatsobligaties met een looptijd van tien jaar of langer wereldwijd verder naar beneden.

Woensdag, de tweede dag van het BoE-programma, tikte de tienjaars gilt, gilts zijn Britse staatsobligaties, zelfs even een effectief rendement aan van 0,51 procent, een laagte-record, zo meldt de Financial Times.

70 miljard pond

De BoE begon maandag met het opkopen van zeventig miljard pond aan gilts per maand, ofwel 1,17 miljard pond per dag. Dat is weinig minder dan de tachtig miljard euro die de ECB maandelijks uit de markt haalt, en de zestig miljard dollar van de Bank of Japan, terwijl de BoE een veel kleinere centrale bank is dan die twee reuzen.

De onverwacht grote daadkracht waarmee de BoE reageerde op de economische schade door de Brexit-stem had dan ook een imposant effect op de financiële markten.

Ook de dertigjaars gilt bereikte woensdag een nooit eerder vertoond dieptepunt: een effectief rendement van 1,26 procent. Net als tienjaars Spaans en Iers staatspapier, met effectief rendement, ook yield genoemd, van respectievelijk 0,9 en 0,33 procent.

Lees ook op finanzen.nl: Superbelegger (29) bij toeval verdient miljoenen door nieuwe aankoop Walmart

Tip de redactie