Hedgefondsen en grotere beleggers kunnen ook niet langer het blinkende goud weerstaan, beleggingen lopen op naar recordhoogtes.

Grote beleggers zijn nu ook geheel overstag en zetten flink in op goud. Dat de grote jongens zich nu ook aan het front hebben gemeld, zorgt ervoor dat de goudprijs in de eerste helft van dit jaar de grootste prijsstijging in een eerste helft van het jaar doormaakte sinds 1980.

Bovendien zijn de inkopen van institutionele beleggers, in het eerste half jaar meer dan 1.000 ton, 16 procent hoger dan de vorige recordinkoop door deze groep, een record dat werd gezet in de eerste helft van 2009.

Onder meer hedgefondsen en Japanse pensioenfondsen stortten zich in het goud. En ook ETF's, indextrackers, die de goudprijs volgden kregen in de eerste helft van het jaar veel meer kapitaalinstroom, schrijft de Engelse krant The Guardian.

Verdubbeling van de vraag

In de Verenigde Staten steeg de vraag naar goudstaven en munten tussen april en juni met maar liefst 101 procent, een verdubbeling dus. Volgens John Mulligan van de World Gold Council zijn beleggers happig op goud, omdat de rentes laag zijn en er politieke onrust is rond de Brexit-stem en de Amerikaanse presidentsverkiezingen.

Vooral de uitkomst van het Brexit-referendum eind juni zou hebben geleid tot een stijgende vraag naar goud. In het tweede kwartaal van dit jaar steeg de goudprijs met 25 procent.

Lees ook op finanzen.nl: Superbelegger (29) bij toeval verdient miljoenen door nieuwe aankoop Walmart