Europese banken in zwaar weer, maar ze deden het beter dan verwacht

Europese banken haalden het afgelopen kwartaal betere cijfers dan je zou denken.

Banken in Europa gaan momenteel niet door de lekkerste periode. Zeker sinds de Brexit is het malaise troef bij de banken. Zo staat de Euro Stoxx Banks, de index met de belangrijkste Europese banken, over 2016 op een verlies van ruim 28 procent.

Voor de kwartaalcijfers van de banken lagen de verwachtingen daarom ook niet zo hoog, maar wat bleek: banken deden het helemaal niet zo slecht in het tweede kwartaal. Er kwam meer geld binnen en er ging minder uit dan verwacht, dus werd er veel beter gepresteerd dan de consensus onder analisten.

Negatieve rente, strenger toezicht

Aan het begin van het jaar was de stemming nog positief onder analisten, schrijft MarketWatch. De stimulansen van de centrale banken zouden de verdiensten van banken op het gebied van investeren en het verstrekken van krediet goed doen.

Maar de negatieve rente en het strengere toezicht deden het klimaat voor de banken geen goed. Toen ook nog bleek dat de stimulans voor de economie vanuit de centrale banken tegenviel werd het snel slechter, en daarop volgde nog de klap van de Brexit-stem, die banken hard raakte.

Maar wat betreft de kwartaalcijfers zat het in het tweede kwartaal van dit jaar wel goed met de bankensector. Vooral banken uit Italië, Spanje, Frankrijk en de Benelux presteerden beter dan verwacht. ING wordt genoemd als een van de best presterende Europese banken.

Lees ook op finanzen.nl: Superbelegger (29) bij toeval verdient miljoenen door nieuwe aankoop Walmart

Tip de redactie