De angst voor overkochte en volle aandelenmarkten weerhoudt veelbelovende startups van een beursgang.

De aandelenmarkt is klaar voor nieuwe beursintroducties, maar vrees houdt de startups tot minstens begin 2017 langs de zijlijn. Dat meldt beleggerssite MarketWatch.

Door de onrust op de aandelenmarkten zakte het aantal beursintroducties in de eerste helft van 2016 met 56 procent ten opzichte van de eerste helft van vorig jaar. Ook is de noodzaak voor een beursgang door de grote cashreserves van private bedrijven volgens Renaissance Capital, een manager van indextrackers die beursgangen volgen, minder groot.

Beursangst onder startups

De marktcondities zijn volgens kenners inmiddels wel wat verbeterd, maar grote beursgangen blijven desondanks uit. "De meeste bedrijven in Silicon Valley zijn momenteel te bang om naar de beurs te gaan", zegt Josh Reeves, bestuurder bij het in San Francisco gevestigde startup-bedrijf Gusto.

Lagere waarderingen

Startups zijn vooral bevreesd dat beleggers op de publieke beurzen het bedrijf minder hoog waarderen dan investeerders in de private markt. Volgens The Wall Street Journal zijn er 149 private startups met een waarde van 1 miljard dollar of meer. Taxibedrijf Uber Technologies is momenteel de waardevolste startup met een prijskaartje van 68 miljard dollar.

"Beleggers op de publieke markten hebben wat meer korting nodig omdat ze minder bereid zijn om te investeren in anticipatie op groei en winstgevendheid", aldus Leslie Pfrang, partner bij IPO adviesbureau Class V Group.

Het jaar 2016 kent een trage start wat betreft beursgangen.