Farmaceut Valeant had een goede dag op de Amerikaanse beurs. Het maakte dat superbelegger Bill Ackman eindelijk wat van zijn verliezen op het bedrijf goed kan maken.

Bill Ackman zal zich nog altijd wel achter de oren krabben als hij terugdenkt aan zijn investering in farmaceut Valeant. Ackmans beleggingsfonds Pershing Square, in Nederland genoteerd, verliest flink door de slechte investering in Valeant, dat de afgelopen 12 maanden 89 procent in waarde verloor. Maar dinsdag was er eindelijk weer een beetje reden tot juichen.

Valeant presenteerde namelijk cijfers waar beleggers tevreden over waren, blijkens de koerssprong van 25 procent die het aandeel maakte. Het leverde Ackman, die zo'n 22 miljoen aandelen heeft, een koerswinst op van ongeveer 113 miljoen dollar, schrijft CNBC.

Nog altijd dik verlies

De koerswinst is nu even leuk, maar over het geheel is de investering in Valeant vooralsnog een grote flop geweest. Het merendeel van de aandelen kocht Ackman in maart 2015, toen Valeant rond de 200 dollar koerste. Daar is ook na de flinke koersstijging van gisteren nog altijd maar 28 dollar van over, een daling van meer dan 86 procent.

In totaal kocht Ackman voor meer dan 4 miljard dollar aan aandelen Valeant in, meldde Bloomberg eerder. Die aandelen zijn tegen de huidige koers nog maar 636 miljoen dollar waard, 15 procent van de inkoopprijs.

De beurswaarde van Pershing Square, het beleggingsfonds van Ackman, is mede door deze slechte belegging ook al met 19 procent gedaald in 2016. Ackman doet er wel alles aan om het tij te keren en is zelf in het bestuur van Valeant gaan zitten.

Lees ook op finanzen.nl: Ex-belegger James Altucher heeft nog maar 15 dingen, waaronder drie t-shirts