Netflix kan niet op tegen de consumptiedrift van 'bingewatchers' en daarom zet een hedgefonds, met miljarden onder de vleugels, in op een koersval.

Ze liggen hele dagen op de bank en kijken eindeloos serie na serie. 'Bingewatchers' worden ze genoemd en de term werd pas echt populair toen de Amerikaanse videodienst Netflix lanceerde en alle afleveringen van nieuwe series in een keer online beschikbaar kwamen. De bingewatchers hebben de ster van Netflix doen rijzen, maar volgens hedgefondsmanager Crispin Odey gaan ze ook de neerval betekenen van de online-videodienst.

Odey heeft een hedgefonds met 9,3 miljard dollar onder beheer en daarmee heeft hij een shortpositie in Netflix ingenomen. Oftewel: Odey speculeert op een koersval van Netflix. In een telefonische bespreking van de beleggingsstrategie legde Odey uit waarom hij dat deed. Business Insider beluisterde de opname.

Te weinig content

Netflix is een "geweldig bedrijf" zegt Odey. Maar: "Je kunt afleveringen sneller bekijken dan ze worden gemaakt." Oftewel: omdat mensen zo massaal en snel series kijken op Netflix, moeten er sneller nieuwe series ingekocht en gemaakt worden dan eigenlijk mogelijk is.

Omdat het bedrijf weinig cashflow heeft, kan Netflix volgens Odey de behoefte aan nieuwe series moeilijk vervullen. Dus is de online-videodienst een goede shortpositie, beredeneert Odey.

De cijfers van Netflix over het tweede kwartaal werden slecht ontvangen.