'De goudrally is nog niet voorbij'

De goudprijzen kunnen verder stijgen, denkt een gouddeskundige.

De goudprijs is bezig aan een goed beursjaar. Sinds de Federal Reserve de rente in december vorig jaar verhoogde, werd het edelmetaal bijna dertig procent meer waard. En het einde van de rally lijkt nog niet in zicht.

Diego Parrilla, deskundig op het gebied van edelmetalen, schrijft in de Britse zakenkrant Financial Times dat de huidige rally in goud stand kan blijven vanwege drie factoren.

1. Monetair beleid

In navolging van de economische crisis en in een poging om het gevaar van deflatie te beperken, hanteren centrale banken volgens Parrilla een "onconventioneel" monetair beleid. Kwantitatieve verruiming en negatieve rentetarieven zorgen daarbij voor een druk op staatsobligaties en voeden "één van de grootste financiële bubbels in de geschiedenis", volgens Parilla.

Hoewel het probleem volgens de gouddeskundige vooral bij centrale banken ligt, jaagt het beleggers, in het licht van onder meer lage of zelfs negatieve spaarrentes, naar beleggingscategorieën die meer geld opleveren, maar waar ook meer risico’s aan kleven.

2. Gevaar op kredietmarkten

Zo wordt er steeds vaker meer risico's genomen op de aandelenmarkten en wordt er uitgeleend aan overheden of financiële instellingen met een zwakke kredietstatus, waarbij de risico’s op hoge volatiliteit, lage liquiditeit en kansen op geldverlies onder de tafel wordt geschoven.

"In een situatie met beperkte investeringsmogelijkheden, kan het nemen van veel risico’s leiden tot speculatie en bubbels", aldus Parrilla. En wanneer die bubbel barst, zullen beleggers eerder op zoek moeten gaan naar hun geld dan op zoek naar rendement.

3) Weinig actie meer over

Centrale banken hebben ook nog eens weinig mogelijkheden tot ingrijpen. De rentetarieven zijn al laag, rendementen op staatsobligaties vallen tegen en waardedalingen van diverse munten zorgen voor een "wereldwijde onbalans".

Deze drie factoren kunnen leiden tot een sterkere dollar, maar ook tot een toenemende vraag naar goud, zo stelt de gouddeskundige. En omdat de Federal Reserve verder niet zoveel meer kan doen, zullen alle ogen in de komende tijd gericht zijn op goud, aldus Parrilla.

Lees ook op finanzen.nl: PostNL is een solide afdaler

Tip de redactie