'Angstindex' VIX heeft in geen twee jaar zo laag gestaan, ondanks de grote onzekerheid over de financiële markten. Zijn beleggers ingedut?

'Angstindex' VIX heeft zijn laagste stand in twee jaar bereikt, ondanks de toenemende onzekerheid in en over de financiële markten. De VIX zakte vrijdag tot 11,18, zo signaleert de Financial Times.

Direct na de stem voor een Brexit schoot de VIX nog naar 26,7; in 2008, tijdens de financiële crisis bereikte de index zijn hoogste stand tot dusver, op 89,53.

De angst-index weerspiegelt de verwachting van beleggers over het percentage waarmee de S&P 500 het komende jaar zal gaan bewegen, zowel naar boven als naar beneden. Hun verwachting wordt afgeleid uit een reeks opties op de S&P 500. Zie hier het koersverloop van de VIX over het laatste jaar.

Sterke banencijfers VS stuwen 'angst-index'

Handelaren verklaren de lage VIX vanuit het extreem expansieve monetaire beleid van de centrale banken. Dat heeft de volatiliteit (grilligheid) van de beurskoersen sterk verminderd.

Vrijdag kwamen daar ook nog eens onverwacht sterke banencijfers uit de VS bij. De Amerikaanse economie heeft in juli 255.000 extra banen geschapen, veel meer dan was verwacht.

De VIX is ontwikkeld en wordt gerund en berekend door de CBOE, de optiebeurs in Chicago. Hij bestaat sinds 1992, en is gebaseerd op een concept dat de economen Menachem Brenner en Dan Galai al in 1986 publiceerden in het Financial Analysts Journal.

De hoogte van de VIX zegt niets over de richting waarin de beurs gaat bewegen: naar boven of naar beneden. Hij laat alleen zien hoe heftig die beweging volgens beleggers zal worden.