Door de Brexit-stem wordt er meer gehandeld in obligaties en daar plukken banken de vruchten van.

Sinds de Britten eind juni stemden voor een vertrek uit de Europese Unie, gaat het op de beurs op z'n zachtst gezegd niet zo goed met banken en andere financiële instellingen.

De Euro Stoxx Banks, de Europese index met de belangrijkste banken, verloor kort na het referendum 25 procent. Sindsdien kwam er wat herstel, maar ten opzichte van de dag van het referendum, toen nog werd gerekend op een Bremain, staat de index nog altijd ruim 12 procent lager.

In Italië ontstond al bijna een bankencrisis en zelfs Deutsche Bank had het zwaar te verduren. Maar de Brexit-stem bracht ook iets teweeg dat juist positief is voor de banken, stipt Aaron Back van The Wall Street Journal aan.

Meer handel

Door de uitkomst van het Britse referendum wordt er namelijk flink gehandeld op de beurzen, waardoor de banken meer vergoedingen voor die handel ontvingen. Dat ging na de Brexit-stem zo snel, dat de invloed van de drukke handel nog te zien was in de cijfers over het tweede kwartaal, dat een goede week na het referendum afgesloten werd.

Maar waar de gevolgen van een eventuele Brexit nog lang gevoeld zullen worden, geldt dat waarschijnlijk niet voor de handelsstorm die het referendum teweegbracht. Volgens Back zal de handel in de tweede helft van het jaar weer gaan luwen en op normale niveaus komen.

Maar het beetje extra commissie voor de drukke handel in de afgelopen maand was in elk geval welkom voor de in zwaar weer verkerende banken.

Lees ook op finanzen.nl: Waarom Uber binnenkort wel eens naar de beurs zou kunnen gaan