Bitcoin-hack kost klanten bestolen platform 36 procent

De klanten van Bitfinex delen in de pijn van de recente hack, die het platform beroofde van 72 miljoen dollar aan bitcoins.

Gebruikers van het gehackte bitcoinplatform Bitfinex zullen deze week schrikken als ze inloggen op hun account. Zij zijn namelijk iets meer dan 36 procent van hun bezittingen op het platform kwijt. Alle gebruikers van Bitfinex dragen gezamenlijk de last van de diefstal van 72 miljoen dollar aan bitcoins, na een hack vorige week.

In ruil voor het verlies krijgen ze een zogenoemde BFX-token, de eerste schulduitgave in de wereld van cryptomunten. De token geeft de gedupeerden recht op vergoeding van hun verliezen, schrijft de Engelse krant The Guardian. Het platform zelf kan hen compenseren, maar de schuldaanspraak kan ook worden omgezet in aandelen van iFinex, het moederbedrijf van het platform.

Hack duwt koers bitcoin naar beneden

Hackers maakten afgelopen dinsdag bijna 120.000 bitcoins buit in een grote hack bij het platform Bitfinex. De diefstal zorgde voor oproer in de bitcoinwereld en leidde tot een flinke prijsdaling van de digitale munt.

De bitcoin was voor de hack ruim 600 dollar waard, maar daalde na de hack even naar zo'n 520 dollar. Daarna trad er wel herstel op en op maandagochtend koerste de bitcoin weer rond de 590 dollar.

Hoe de hack heeft kunnen gebeuren is nog altijd niet duidelijk, al zou het volgens experts niks te maken hebben met de veiligheid van de blockchain, de onderliggende techniek die zorgt voor de transacties.

Lees ook op finanzen.nl: Online brokers vergelijken? Dé beste bestaat niet

Tip de redactie