Als de rente zou stijgen naar het niveau van 2011, gaan obligatiebeleggers biljoenen dollars verliezen, zegt Fitch.

Ratingbureau Fitch heeft met een nieuwe publicatie eigenlijk stilzwijgend een duidelijk advies aan centrale banken gegeven: verhoog de rente niet. Mocht dat wel gebeuren, dan ligt een bloedbad onder obligatiebeleggers op de loer.

De rente ligt momenteel voor staatspapier met een looptijd van tien jaar 270 basispunten (2,7 procentpunt) lager dan vijf jaar geleden: 1,17 procent nu versus 3,87 procent in 2011.

Fitch becijfert dat met de rentes van vijf jaar geleden er nu een verlies van 3,8 biljoen (3.800 miljard) dollar zou worden geleden op de obligatiemarkten. Vooral de eurozone zou slachtoffer worden van een situatie met een flink hogere rente.

Spanje, Italië en VK gevoelig

Vooral beleggers in obligaties van Spanje, Italië en het Verenigd Koninkrijk zouden de pijn van een hoge rente voelen. Bij een terugkeer naar het renteniveau van 2011 zouden de verliezen op deze markten oplopen tot rond de 20 procent.

Schuldpapier waarvan de looptijd nog langer dan 25 jaar is zou zelfs 44 procent in marktwaarde kunnen verliezen als de rente weer omhoog zou gaan.

Lees ook op finanzen.nl: Online brokers vergelijken? Dé beste bestaat niet