Geruchten dat een overname van Twitter aanstaande is, stuwden woensdag de beurskoers op. Beleggers twijfelen of het platform wel kan meekomen met Google en Facebook.

De beurskoers van Twitter knalde woensdag met 7 procent omhoog op geruchten dat een overname van het sociale-mediaplatform voor de deur staat. De geruchten "konden niet worden geverifieerd", aldus The Wall Street Journal.

De koerssprong werd veroorzaakt door een ongebruikelijk drukke handel in opties op Twitter: 2,7 keer zoveel als normaal. Het gros bestond uit calls: opties om het aandeel Twitter te kopen tegen een vooraf bepaalde prijs. Veruit de meeste vraag was er naar calls die aflopen op vrijdag op koersen tussen de zeventien en achttien dollar.

De slotkoers van Twitter was 17,61 dollar, 44 procent onder de piek van 31,15 dollar halverwege oktober vorig jaar, maar 30 procent boven het vorige dieptepunt van 14,31 dollar in februari.

De turbulentie rond het aandeel laat zich verklaren uit de twijfels van beleggers of Twitter de strijd om adverteerders met Facebook en Google wel aankan.

'Bijltjesweek' tussen online rivalen

Een 'bijltjesweek' in de laatste dagen van juli voedde die twijfels alleen maar. Eerst nam Verizon Yahoo over, daarna kwamen teleurstellende cijfers van Twitter zelf, gevolgd door juist onverwacht goede van Google en Facebook. De twee reuzen zijn nu al goed voor 72 procent van alle online advertenties op aarde.

Nog vóór het einde van dit decennium zal dat 87 procent zijn, voorspelt analist Brian Wieser van Pivotal Research in de Financial Times. Het veel kleinere Twitter probeert het duo bij te houden door adverteerders creatieve nieuwe oplossingen te bieden.

Het is alleen afwachten hoe effectief die zijn. Intussen houdt Twitter vast aan relatief hoge advertentietarieven. Ook volumegroei is moeilijk: bijna alle grote adverteerders maken al gebruik van het berichtenplatform. In het tweede kwartaal was de omzet nog 602 miljoen dollar, 20 procent meer dan dezelfde periode in 2015.

Eten of gegeten worden wellicht enige optie

Maar het komende kwartaal zou de omzet wel eens kunnen dalen, zo waarschuwde Twitter vorige week. Binnen twee dagen ging de beurskoers met 15 procent onderuit.

Google en Facebook zijn al zo dominant, dat eten of gegeten worden wellicht nog de enige uitweg is voor de nummers drie en hoger. Dat verklaart de overname van Yahoo.

Lees ook op finanzen.nl: 'Hogere rente kan leiden tot biljoenenverlies voor obligatiebeleggers'