Aandelen in de ontwikkelde markten zijn aan de dure kant en gaan misschien flink dalen, volgens een topstrateeg van Goldman Sachs.

Peter Opperheimer van Goldman Sachs noemt het "best mogelijk" dat de aandelenkoersen in ontwikkelde landen de komende maanden met zo'n 10 procent gaan dalen. Die uitspraak deed Oppenheimer op zakenzender CNBC.

"We hebben lange tijd gedacht dat de markt in een brede, maar platte range zat", omschrijft Oppenheimer een soort status quo op de markten in de laatste jaren. Maar de visie van Goldman Sachs is nu veranderd.

Bovenkant van de range

Volgens Oppenheimer is de inschatting nu dat aandelen aan de bovenkant van de range zitten met een laag rendement. Omdat er de laatste tijd een flinke rally is geweest, zou het Oppenheimer niet verbazen als er nu een beweging volgt naar de onderkant van de range.

Die onderkant ligt volgens Oppenheimer dus 10 procent lager dan de huidige koersen. Vanwege de verdeling verlaagde Goldman Sachs zijn rating voor aandelen over de komende drie maanden naar 'underweight'.

Volgens Goldman Sachs was het tijd voor een downgrade van aandelen omdat ze nu relatief duur zijn en de winstcijfers van bedrijven slechter zijn dan verwacht.

Lees ook op finanzen.nl: Online brokers vergelijken? Dé beste bestaat niet