De veiligste activa ter wereld zijn volgens obligatiekoning Bill Gross te risicovol geworden door de historisch lage rendementen.

Fondsmanager Bill Gross van Janus Capital Group herhaalde zijn waarschuwing over staatsleningen nadat de rendementen van de VS tot Australië afgelopen maand nieuwe dieptepunten bereikten. Het gevaar van deze ongekende rally is volgens de obligatiekoning dat een omslag in de markt zeer pijnlijk zal zijn voor beleggers, meldt Newsmax.

"De historisch lage rendementen op staatsobligaties zijn het risico niet meer waard en staan daarom niet langer bovenaan mijn boodschappenlijst; het is te risicovol", zegt Gross. "Lage rendementen betekenen dat obligaties zeer kwetsbaar zijn aangezien een kleine rentestijging voor een grote prijsdaling kan zorgen."

Negatieve rente

Het negatieve rentebeleid en de kwantitatieve verruimingsprogramma's van de centrale banken in Japan en Europa hebben investeerders in hun zoektocht naar rendement over de grenzen gedreven waardoor de prijzen van obligaties wereldwijd zijn gestegen, meldt persbureau Bloomberg.

"De kwantitatieve verruimingsmaatregelen in Japan hebben niet de gehoopte effecten die de beleidsmakers hadden verwacht", zegt Matthew Cairns, strateeg bij Rabobank International in Londen. "Parallellen worden nu getrokken met Europa: valt daar een vergelijkbare dynamiek te bespeuren als waar Japan al decennia mee kampt."

In april 2015, een maand nadat de ECB startte met het opkopen van obligaties, volgde een vergelijkbare verkoopgolf op de wereldwijde obligatiemarkten, die meer dan 750 miljard dollar aan waarde van staatsleningen wegvaagde.

Waarschuwing

Kredietbeoordelaar Fitch Rating onderschrijft de waarschuwing van Gross. In een recent rapport stelde Fitch dat een hypothetische stijging in yields naar de niveaus van juli 2011 tot een verlies van 3,8 biljoen dollar zal leiden voor de 37,7 biljoen dollar aan investeringen in wereldwijde staatsleningen met een relatief hoge kredietrating.

"Door de dramatische val dit jaar in yields op obligaties uitgegeven door landen met een investeringswaardige kredietrating is opnieuw het risico toegenomen dat een plotselinge stijging van de rentevoeten kan leiden tot grote marktverliezen voor investeerders in vastrentende activa wereldwijd", aldus Fitch.