Kunnen oliebedrijven, vooral die actief zijn op het gebied van exploratie en productie, overleven als de olieprijs op veertig dollar blijft? Vier maatregelen die olieconcerns kunnen nemen.

De daling van de olieprijs tot onder de veertig dollar per vat drukt de stemming op de aandelenbeurzen en roept de vraag op of oliebedrijven kunnen overleven indien de prijs van het zwarte goud rond dat niveau blijft hangen.

In de komende twee dagen krijgen beleggers mogelijk antwoord op deze vraag. Ruim twintig bedrijven die actief zijn op het gebied van olie-exploratie & ontwikkelingen zullen woensdag en donderdag de cijfers bekendmaken.

De prijs van olie blijft lastig te voorspellen. Sommige oliebedrijven als Halliburton en Schlumberger hebben aangegeven dat de markt in februari dit jaar de bodem van de olieprijs heeft gezien. Of dat inderdaad het geval is zal moeten blijken.

Maatregelen

Bob Pisani van zakenzender CNBC somt in Trader Talk alvast 4 maatregelen op die oliebedrijven kunnen nemen om een olieprijs van veertig dollar te kunnen overleven. De eerste maatregel is het eindeloos snijden in de kosten.

Volgens analist Mark Hanson van Morningstar hebben de kostenbesparingen twee vormen aangenomen: permanent en cyclisch. Permanente kostenbesparingen vinden plaats op het gebied van olieboringen.

Dit is volgens de analist goed nieuws aangezien de technologie flink is verbeterd en bedrijven goedkoper kunnen boren. De cyclische kostenbesparingen worden gedreven door het tijdelijk terugdringen van de capaciteit.

Verkoop

De tweede maatregel is het verkopen van onderdelen. Volgens Hanson geeft 75 procent van de bedrijven in exploratie en ontwikkeling meer uit dan er in de vorm van kasstroom binnenkomt. Door verkoop van onderdelen en het aangaan van schuld vullen deze bedrijven de gaten op.

Bedrijven kunnen ten derde ook meer aandelen gaan verkopen om de lage olieprijs te overleven. Dit werd veel gedaan toen de olieprijs in februari onder de dertig dollar per vat zakte. Bedrijven als Marathon Oil, Newfield Exploration, Cabot Oil & Gas en Pioneer Natural Resources gaven eerder dit jaar nieuwe aandelen uit om de balans te repareren. De vraag blijft echter of er voldoende interesse is onder beleggers om de aandelen te kopen.

De laatste maatregel bestaat uit fusie en overnames. Dit is de meest drastische stap en de waarschijnlijkheid dat bedrijven worden gedwongen om samen te gaan neemt toe.