De fondsen van beleggingshuis Pimco kenden in de afgelopen jaren een enorme kapitaaluitstroom. Waar is het geld naartoe gegaan?

Beleggers van PIMCO onttrokken in de laatste jaren enorm veel kapitaal uit de fondsen van het Amerikaanse beleggingshuis. Tegenvallende beleggingsresultaten zorgden aanvankelijk voor een geleidelijke uitstroom, maar toen fondsbeheerder Bill Gross in september 2014 opstapte, ging het snel.

Sinds 2013 zijn er miljarden dollars uit de fondsen van PIMCO getrokken. Vooral het Total Return Fund, Pimco's vlaggenschip, kende een flinke uitstroom. Op het hoogtepunt in 2013 zat een beheerd vermogen van 293 miljard dollar in dit fonds.

Nu heeft Pimco nog 'slechts' 86 miljard dollar onder beheer in het Total Return Fund. Daarmee blijft het fonds echter nog steeds een grote speler op de obligatiemarkt.

Kapitaal

De vraag is: waar is dat geld naartoe gegaan? Dit vroeg fondsenspecialist Morningstar zich ook af. De vraag laat zich evenwel niet gemakkelijk beantwoorden, omdat niet volledig te achterhalen valt waar het kapitaal van beleggers precies naar toe ging.

"Desondanks lieten enkele obligatiefondsen een extreme groei zien toen het Total Return Fund leegliep", aldus fixed-income strateeg Miriam Sjoblom van Morningstar. Sjoblom merkte op dat meerdere obligatiefondsen in 2013 onder druk stonden, maar dat er begin 2014 hernieuwde interesse kwam in de beleggingscategorie. Diverse obligatiefondsen zagen hun instroom aan kapitaal langzaam toenemen, terwijl Pimco geld bleef verliezen.

Stijging

In die periode, van begin 2014 tot juni 2016, bekeek de specialist van Morningstar welke obligatiefondsen enorm zijn gestegen in het beheerd vermogen.

De top 3 fondsen die het meeste geld binnenhaalden in deze periode bleken fondsen van Vanguard, Met West en DoubleLine. Zij haalden tussen de 25 miljard en 52 miljard dollar op bij beleggers.

Groei

De meest opmerkelijke stijger was volgens Sjoblom evenwel het Metropolitan West Total Return Bond, dat in de vier maanden na het vertrek van Gross 19 miljard dollar binnen harkte.

Veel van de genoemde partijen waren al grote spelers op de obligatiemarkt, merkte de specialist van Morningstar op. "Toch wisten ook enkele kleinere fondsen tot vier keer groter te worden ten opzichte van 2014."