De goudreserves in China en Rusland worden steeds groter. En de landen blijven agressief opkopen.

China en Rusland staan nu nog zesde en zevende op de lijst van landen met de meeste goudreserves. Beide landen zijn echter niet van plan om die positie nog langer te bekleden en kopen fors goud op om een hogere plek in de ranglijst op te eisen. Mogelijk kunnen zij op termijn Frankrijk en Italië, die nu nog op plek vier en vijf staan, inhalen als het gaat om de omvang van goudreserves.

China zou volgens data van World Official Gold inmiddels een goudreserve van ruim 1.800 ton hebben, terwijl Rusland iets meer dan 1.400 ton op voorraad heeft. Nederland staat met een goudreserve van circa 612 ton op de tiende plek in de lijst.

Evenwel kan het nog zes jaar duren voordat China en Rusland zoveel reserves hebben als Frankrijk en Italië. De twee landen hebben namelijk elk een voorraad van ruim 2.400 ton.

Run op goud

Waarom kopen China en Rusland nu zoveel goud? Een reden is dat beide landen minder afhankelijk willen worden van de dollar. Dat geldt zeker voor Rusland, dat door Amerika sancties kreeg opgelegd vanwege de annexatie van De Krim. Ook lage of negatieve rendementen op Europese valuta zorgen voor een vlucht in goud.

"Goud wordt als belegging een stuk interessanter als alternatief op valuta’s, omdat de euro, yen en Zwitserse frank er zwak bijlagen ten opzichte van de dollar in 2015", zo valt te lezen in het jaarlijkse rapport van de Britse denktank Official Monetary and Financial Institutions Forum (OMFI).

Veel ontwikkelde landen zien vanwege de huidige deflatie de voordelen van goud en kunnen zich daarnaast beter weren tegen onrust op de financiële markten, aldus OMFI.