De olieprijzen zakten maandagavond kortstondig onder de veertig dollar per vat. Analisten zijn verdeeld over waar het naartoe zal gaan met de prijzen.

Maandagavond werd er voor een vat Amerikaanse olie vier procent minder betaald op 39,97 dollar. Daarmee zakte de prijs voor olie voor het eerst in bijna drie maanden onder de grens van veertig dollar per vat. Brentolie, de belangrijkste indicator voor olie uit Europa, Afrika en het Midden-Oosten, daalde 3,6 procent tot 41,96 dollar per vat.

Op de oliemarkt heerst al tijden ongerustheid over de overschotten van ruwe olie en de tanende vraag.

Olie-analist Matt Smith van ClipperData verwacht dat de olieprijzen verder onder de veertig dollar kunnen duiken. In juni voorspelde Smith dit al, toen olie nog op het hoogste niveau van dit jaar, boven de vijftig dollar, koerste.

Maximale capaciteit

Tegenover CNBC laat Smith weten bij zijn standpunt te blijven. "Ik zie nog wel dat de prijzen vanaf de huidige niveaus verder zullen zakken."

De marktvorser stelde dat China tegen de maximale opslagcapaciteit van olie aanloopt. Dit kan voor een verdere terugval in de olievraag zorgen, zo stelde Smith. Bovendien raken volgens hem ook opslagfaciliteiten in New York en Singapore overvol.