Donald Trump goed voor beleggers? De beurs doet het (veel) beter onder Democraten, schrijft de (rechtse) columnist Kenneth Kim.

De Republikeinse Partij geldt als meer pro-business dan de Democratische. En met Donald Trump hebben de Republikeinen dit jaar bovendien een succesvolle ondernemer als kandidaat voor het presidentschap.

Voor beleggers is Trump dus een betere president dan Hillary Clinton.

George Bush

Toch? Niet dus. Forbes-columnist Kenneth Kim herinnert zijn (overwegend rechtse) lezers er fijntjes aan dat de beurs historisch gezien beter presteert onder Democratische dan onder Republikeinse presidenten. En niet zo'n beetje beter ook.

Onder George "Dubya" Bush (2001-2008) gingen de koersen met 31 procent onderuit. Onder Barack Obama stegen zij met150 procent.

Kims pesterige kanttekening komt uit onverdachte hoek. "Ik ben een Libertariër", schrijft hij, en daarmee aanhanger van de beweging die eigenlijk helemaal geen overheid wil. "Maar als ik moest kiezen tussen Republikein zijn of Democraat, dan zou ik ervoor kiezen Republikein te zijn."

Maar, zo vult hij aan: "Ik ben ook een econoom, die zijn overtuigingen baseert op cijfers."

Wanneer een Democratische president regeert, dan is de excess return van de beurs - het rendement bovenop de risicoloze rente - gemiddeld 11 procent per jaar. Onder Republikeins bewind is dat slechts 2 procent per jaar.