In veel opzichten is 2016 het jaar van de obligaties. Beleggers moeten echter wel selectiever worden en vooral kijken naar de Amerikaanse bedrijfsobligatiemarkt.

Tot nu toe hebben de wereldwijde obligatiemarkten beter gepresteerd dan de wereldwijde aandelenmarkten. Met als gevolg dat veel beleggers zich afvragen of obligaties nog steeds waarde kunnen bieden, gezien de lage yields.

Beleggers zullen mogelijk moeten wennen aan lagere rendementen op obligaties. Maar dat betekent niet dat ze obligaties links moeten laten liggen. Volgens Mark Kiesel, topbelegger bij vermogensbeheerder Pimco, zijn er op de obligatiemarkt nog altijd interessante sectoren en beleggingen te vinden die zowel een aantrekkelijk rendementspotentieel als spreidingsvoordelen bieden.

Amerikaanse bedrijfsobligaties

Beleggers moeten bij de huidige omstandigheden wel selectiever zijn en overwegen om het renterisico terug te brengen.

De Amerikaanse bedrijfsobligatiemarkt blijft volgens Kiesel een van de belangrijkste plekken voor broodnodige rendementen, zeker gezien de vooruitzichten op lange termijn voor een blijvende, mondiale vraag naar inkomengenererende beleggingen. Deze rugwind zal mogelijk de prijzen ondersteunen.

Bijna 12.000 miljard dollar aan obligaties in de Barclays Global Aggregate Index heeft nu een negatieve yield, waaronder ruim 80 procent van de Japanse en Duitse staatsobligaties. Deze realiteit maakt de zoektocht naar rendement er niet makkelijker op.

De Europese en Japanse centrale banken blijven hun onconventionele beleid met negatieve beleidsrentes en grootschalige aankopen van obligaties uitbreiden.

De lokale beleggers staan voor de uitdaging om inkomsten te vinden in hun thuismarkten met negatieve rentes op staatsobligaties en lage rentes op bedrijfsobligaties. Beleggers zijn daardoor meer over de grenzen gaan kijken en dat heeft geresulteerd in een golf van beleggingen in Amerikaanse bedrijfsobligaties.

Bij die obligaties zijn de rendementen namelijk altijd nog redelijk goed.