Bank of England kan pond naar 1,20 dollar doen zakken

Het Britse pond zal na een renteverlaging in het VK uitbodemen op een nieuw 31-jairg dieptepunt van 1,20 dollar, voorspelt een valuta-analist.

De verwachte verdere versoepeling van het monetaire beleid van de Britse centrale bank, Bank of England (BoE), tijdens de bijeenkomst volgende week zal waarschijnlijk niet kunnen voorkomen dat de Britse economie in een recessie glijdt. Dat zegt Steven Barrow, valuta- en obligatie-analist bij Standard Bank.

Dieptepunt

Het zal er volgens Barrow wel voor zorgen dat het Britse pond in het komende jaar naar een nieuw 31-jarig dieptepunt van 1,20 dollar zal zakken, zo meldt beleggingssite MarketWatch.

Dat niveau zal waarschijnlijk de bodem vormen aangezien de Britse economie in een betere positie verkeert om te herstellen van een door de Brexit-stem veroorzaakte recessie dan de landen op het Europese vasteland.

Renteverlaging VK

Mark Carney, de gouverneur van BoE, liet het monetaire beleid bij de vergadering in juli nog ongewijzigd. De centrale bank verklaarde destijds meer tijd nodig te hebben om economische gevolgen van het besluit van de Britten om de EU te verlaten te onderzoeken.

Algemeen wordt verwacht dat de BoE bij de beleidsvergadering in augustus de rente zal verlagen.

Sommige analisten gaan uit van het doemscenario dat de pond uiteindelijk gelijk met de dollar komt te staan.

Tip de redactie