'Fed laat rente opnieuw ongemoeid'

Het besluit van de Fed om de rente opnieuw ongemoeid te laten, valt niet goed bij sommige experts.

"Janet Yellen weet niet wat ze moet doen. De Fed weet niet wat ze moet doen." Danielle DiMartino Booth, een voormalig adviseur van de Dallas-afdeling van de Fed oordeelt hard over het besluit om de Amerikaanse rentes op hetzelfde niveau te laten.

Volgens DiMartino Booth, die sprak bij zakenzender CNBC, laat de Fed zich regeren door angst. Strateeg David Kelly van JPMorgan sluit zich aan bij DiMartino Booth en zegt dat de rente allang omhoog had gemoeten.

"De Fed heeft nooit het perfecte moment gevonden, maar niets in het leven is perfect. Ik denk dat ze een grote fout hebben gemaakt door niet eerder iets te doen."

Verrassen

Dat de Fed nu wel hint op een renteverhoging later in het jaar is volgens Kelly een voorzorgsmaatregel. De Fed wil volgens hem de markt niet verrassen als het eindelijk met een renteverhoging komt.

Dat betekent niet dat Kelly denkt dat de markt er warm van wordt. "De Fed wil de optie van een verhoging openlaten, maar ze hebben al zo vaak niks gedaan dat niemand er nog in gelooft."

Volgens Kelly is het feit dat de Fed de rente al zo lang dicht bij de nul procent houdt schadelijk op de lange termijn. "Het zal uiteindelijk leiden tot zeepbellen. De Fed moet in beweging komen."

Tip de redactie