Vijf redenen die bepalen of de olieprijs verder wegzakt

De stille terugval van de olieprijs ten opzichte van de piek in 2016 roept vragen op over de vooruitzichten van het zwarte goud.

Sinds de olieprijs in juni het hoogste punt van dit jaar bereikte op meer dan 52 dollar per vat is het zwarte goud met bijna twintig procent gedaald. De oliemarkt koerst daarmee af op nieuwe zogenoemde berenmarkt, ofwel een neergaande markt. Dit zet de oliebedrijven en de olieproducerende landen die hoopten dat het ergste achter de rug was onder druk.

De Financial Times somt vijf factoren op die oliehandelaren scherp in de gaten houden om te bepalen of die olieprijs verder weg zal zakken of dat het slechts om een korte onderbreking gaat in een herstellende markt.

De belangrijkste factor is vraag en aanbod. Twee jaar na het begin van de prijsval van honderd dollar per vat tot onder de dertig dollar in januari dit jaar, lijkt de oliemarkt meer in balans te zijn.

Herstel

De afname van dure voorraden, de toenemende vraag en de verwachting dat de investeringsverlagingen het toekomstige aanbod zullen beperken hebben ervoor gezorgd dat de markt zich heeft herstelt van de niveaus die faillissementen en economische pijn in de sector veroorzaakten.

Het herstel verloopt echter niet soepel. Raffinaderijen draaien op volle toeren om aan de verwachte stijgende vraag in de zomerperiode te kunnen voldoen, maar hebben mogelijk de behoefte aan olie overschat.

Wegwerken

De voorraden van ruwe olie en olieproducten als benzine, diesel en vliegtuigbrandstof, die in de afgelopen twee jaar zijn opgebouwd dienen volgens de Financial Times eerst te worden weggewerkt voordat er sprake kan zijn van een meer houdbaar herstel.

De recente daling van de olieprijs heeft een aantal oorzaken, maar de belangrijkste is de hoge benzinevoorraad. In de VS, de belangrijkste benzinemarkt, hangt een enorm aanbod boven de markt. De voorraden liggen daar twaalf procent hoger dan een jaar geleden.

Onder druk

Dit zet de prijzen en de raffinagemarges onder druk. Als dit aanhoudt zullen de raffinaderijen mogelijk besluiten om minder ruwe olie te kopen en velen vrezen dat dit voor een vertraging van het marktherstel zorgt.

Ook de vraag naar benzine groeit mogelijk minder hard dan velen hadden gehoopt. Het Amerikaanse Energy Information Administration (EIA) verlaagde onlangs de vraagverwachting voor de rest van het jaar van 220.000 naar 130.000 vaten per dag.

Tip de redactie