'Facebooks aandelenrally is te goed om waar te zijn'

De recente rally die het aandeel Facebook naar recordhoogte stuwde lijkt op te gaan voor een adempauze.

De motor van Facebook draait op alle cilinders, maar zelfs goed afgestelde machines moeten een pitstop maken. Met die metafoor probeert columnist Steven Russolillo van The Wall Street Journal duidelijk te maken dat de rally van het aandeel Facebook waarschijnlijk binnenkort even op zal houden.

De laatste twee kwartaalrapporten van het sociale mediabedrijf waren volgens Russolillo zo "perfect als mogelijk is". Facebook verdient meer geld aan elk van zijn 1,6 miljard gebruikers en laat nog altijd een gezonde groei zien.

Het bedrijf is uitgegroeid tot een belangrijke speler op de mobiele advertentiemarkt, met video als het nieuwste groeigebied. En de koersstijging van meer dan dertig procent ten opzichte van de introductiekoers heeft het aandeel op nieuwe recordstanden gezet.

Waardevol

Met een beurswaarde van bijna 350 miljard dollar (ongeveer 315 miljard euro) is Facebook nu al een van de meest waardevolle Amerikaanse bedrijven. In het huidige tempo zal de beurswaarde van Facebook tegen 2020 de 1 biljoen dollar bereiken.

De snelle opmars van Facebook overstijgt die van andere techgiganten. In iets meer dan vier jaar ligt de beurswaarde van Facebook bijna op hetzelfde niveau waar een bedrijf als Alphabet (moederbedrijf van Google) negen jaar voor nodig had om te bereiken en dat Cisco Systems tien jaar kostte.

Microsoft deed er dertien jaar over, Amazon had achttien jaar nodig en Apple zelfs meer dan drie decennia.

Concurrentie

Toenemende concurrentie zal mogelijk de belangrijkste factor zijn die een deuk in de winstgevendheid van Facebook kan slaan. De toenemende populariteit van Snapchat onder zowel jongere als oudere gebruikers vormt een bron van zorg.

Gebruikers zouden daardoor minder tijd besteden aan Facebook-onderdelen als Instagram. Analisten van Jeffries voorspellen dat Instagram door de populariteit van Snapchat zo'n 150 miljoen dollar aan advertentie-inkomsten misloopt.

Los van de kortstondige worsteling van het aandeel direct na de beursgang is de opmars van Facebook fenomenaal, maar het is mogelijk allemaal iets teveel van het goede, concludeert Russolillo.

Tip de redactie