Steeds meer 'gevallen engelen' onder bedrijfsobligaties

Steeds meer bedrijfsobligaties lijken minder mooi dan aanvankelijk gedacht.

Hierover schrijft de Britse zakenkrant Financial Times.

De FT waarschuwt voor een nieuwe golf 'gevallen engelen' in de obligatiemarkt. Dit zijn bedrijven waarvan obligaties eerst nog een hoge kredietrating kregen, maar nu door kredietbeoordelaar Moody’s als rommelobligaties worden bestempeld. Dat zijn obligaties met een beduidend hoger risico.

De krant merkte op dat dit in het afgelopen halfjaar bij meer dan 55 Amerikaanse bedrijven is voorgekomen.

Ratings

Mogelijk komen daar nog 64 bedrijven bij. Althans, zoveel bedrijven hadden er tegen het einde van het tweede kwartaal de op een na laagste rating van Moody’s. Deze 64 bedrijven hebben in totaal circa 294 miljard dollar aan obligaties uitstaan, aldus de krant.

Het uitblijven van renteverhogingen door de Federal Reserve en een soepel monetair beleid door andere centrale banken in de ontwikkelde wereld, doen de status van bedrijfsobligaties ook niet goed.

Schulden

Bedrijven nemen immers meer schulden op zich, bijvoorbeeld voor fusies of overnames, omdat lenen goedkoper is geworden. Hierdoor worden de risico’s van de bedrijfsobligaties ook hoger en daarmee de kredietratings lager.

En daar zit niet iedereen op te wachten. Er wordt gevreesd dat beleggers massaal bedrijfsobligaties van de hand doen, wanneer deze in rating zakken. Dit zal vooral spelen bij beleggingsfondsen die in hun beleid hebben opgenomen enkel te investeren in obligaties met een zogenoemde AAA-rating, de hoogst mogelijke beoordeling, zo verwacht de FT.

Tip de redactie