Door de overname van Yahoo door Verizon, wordt het technologiebedrijf niets meer dan een lege huls. En toch is het restant zes keer meer waard dan het overgenomen gedeelte.

Op maandag werd bekend dat telecomconcern Verizon de kernactiviteiten en het vastgoed van Yahoo zal overnemen voor een bedrag van ruim 4,8 miljard dollar. Het ooit toonaangevende internetbedrijf zal na afronding van de overname in 2017 feitelijk ophouden te bestaan.

Wat zal achterblijven is een lege huls. En toch is 'de rest', door Yahoo-medewerkers RemainCo genoemd, zes keer meer waard dan wat Verizon betaalde voor Yahoo.

De resterende holding, exclusief de kernactiviteiten, heeft namelijk een flink belang in Alibaba, de Chinese uitbater van webmarktplaatsen en in Yahoo Japan. Verder heeft Yahoo nog 7,1 miljard aan cash, patenten en enkele minderheidsbelangen.

Aandeelhouders van Yahoo blijven hierdoor achter met een internetbedrijf dat naar schatting zo’n veertig miljard dollar waard is; ruim dertig miljard dollar aan resterende beurswaarde plus cash. De vraag die investeerders op dit moment echter bezighoudt is wat er gaat gebeuren met die veertig miljard dollar.