Deutsche Bank verwacht een flinke daling van de S&P 500 voor de komende maanden. En dat kan goed nieuws zijn voor Donald Trump.

David Bianco van Deutsche Bank verwacht in aanloop naar de Amerikaanse presidentsverkiezingen dat de Amerikaanse S&P 500 index met vijf tot negen procent kan dalen in de komende maanden, schrijft Business Insider. Dat lijkt goed nieuws voor de Republikeinse kandidaat Donald Trump.

Op basis van historische cijfers blijkt dat de kandidaat van de regerende partij, in dit geval Hilary Clinton bij de Democraten, bijna altijd de verkiezingen verliest als de aandelenmarkten dalen in de aanloop daarnaartoe.

Finanzen.nl schreef eerder over het onderzoek over de laatste 22 verkiezingen. Daaruit bleek dat in negentien van de 22 gevallen de zittende partij de verkiezingen won als de koersen stegen, dan wel verloor als de koersen daalden.

De gedachte erachter is dat de aandelenmarkten een graadmeter zijn van hoe mensen denken dat het gaat. Een daling geeft een mate van ontevredenheid aan, wat maakt dat mensen mogelijk op zoek zijn naar een ander type leider, of een andere partij.

Helemaal waterdicht is de redenering natuurlijk niet, maar mocht de negatieve voorspelling van Deutsche Bank uitkomen is er op basis van de geschiedenis dus een kans van negentien op 22 (86 procent) dat republikein Trump de opvolger wordt van democraat Obama.

Lees ook op finanzen.nl: Het lijkt de goede kant op te gaan met opkomende markten