Beleggers die een veilige haven zoeken moeten goed nadenken of goud wel de juiste plek is.

Dat schrijft financieel journalist en analist Mark Hulbert in een opiniestuk in USA Today. Volgens hem zijn er op basis van de historische rendementen vraagtekens te zetten bij de rol van goud in een beleggingsportfolio.

Beleggers kopen vaak goud in als veilige haven op het moment dat ze onrust en dalingen op de aandelenmarkten verwachten. Ook obligaties en valuta als de Amerikaanse dollar en de Zwitserse frank gelden als veilige havens. In dit uitlegstuk lees je meer over veilige havens.

Maar volgens Hulbert is de 'goudhaven' helemaal niet zo veilig. Hij keek naar de cijfers sinds 1975, toen goud voor het eerst vrij verhandeld kon worden. Daaruit bleek dat maar in de helft van alle maanden dat de aandelenkoersen daalden, de goudprijs ook steeg.

Voor obligaties gold dat in twee van de drie maanden, waarmee obligaties volgens Hulbert op basis van het verleden een betere hedge zijn tegen verlies op aandelen.

Niet alleen goud

Hulbert haalt Campbell Harvey, een financieel professor van Duke University aan, die zei dat het zeker wel nuttig is om in je beleggingsmix ruimte te maken voor grondstoffen en vastgoed.

Maar om uit die categorie alleen maar goud als belegging te kiezen zou niet verstandig zijn, zegt Harvey. Want goud is maar een van de beleggingsopties in de grondstoffen- en vastgoedcategorie. Dus binnen die categorie alles op goud zetten zou volgens Harvey hetzelfde zijn als al je geld op één aandeel zetten.

Lees ook op finanzen.nl: Rabobank noemt goudprijs een zeepbel, daling naar 500 dollar verwacht