Door de sterke groei van de Indiase economie steekt het land dit jaar Japan voorbij als olieconsument.

De Indiase economie zal naar verwachting dit jaar met 7,5 procent groeien. Het land, dat 1,3 miljard inwoners telt, streeft daardoor Japan voorbij op het gebied van olieconsumptie.

Na de VS en China wordt India daarmee de op twee na grootste consument van het zwarte goud.

Om de toenemende honger naar olie van zijn land te stillen ging de Indiase olieminister Dharmendra Pradhan vorige week op roadshow door de VS om de grootste oliemaatschappijen warm te maken voor investeringen in India om de olietoevoer te verzekeren.

Het was volgens Pradhan een succesvolle reis. "India zit op een hoog groeipad. We zoeken niet alleen samenwerkingsverbanden met deze buitenlandse bedrijven, maar ze willen ook naar India komen", zo zei de olieminister tegen de Financial Times.

Ruimte voor snelle groei

De olieconsumptie per hoofd van de bevolking ligt in India nog achter bij andere opkomende markten, wat ruimte biedt voor een snelle groei. Volgens energieconsultant FGE telt India slechts 25 auto's per duizend inwoners, vergeleken met 110 in China.

"India komt van een zeer lage vergelijkingsbasis", zegt Cuneyt Kazokoglu van FGE. "Het land wordt steeds rijker en heeft een groeiende middenklasse die steeds meer uitgeeft aan zaken als auto's en vliegtickets, die de olievraag doen toenemen."

Analisten twijfelen wel of India dezelfde groei en energiebehoefte zal hebben als China.