Autoriteiten houden wereldwijd voor een recordbedrag aan fusies en overnames tegen.

Het jaar 2016 is geen goed jaar voor de zakenbanken. De meeste bankenaandelen staan in de min en nu strooien de autoriteiten ook nog wat zout in de wonden door voorgestelde fusies en overnames massaal te blokkeren.

Het Amerikaanse ministerie van Justitie diende onlangs een aantal anti-mededingingszaken in die mogelijk zullen resulteren in de blokkering van twee voorgestelde megafusies in de farmaceutische sector.

Indien de fusies tussen Anthem en Cigna en tussen Aetna en Humana worden geblokkeerd zal het wereldwijde volume aan afgeschoten deals een nieuw hoogtepunt bereiken, zo meldt zakenzender CNBC.

Voor ruim 600 miljard geblokkeerd

Exclusief de twee fusies in de farmaceutische sector zijn er in de periode tot 20 juli wereldwijd 590 fusies ingetrokken met een totale omvang van 633 miljard dollar, zo blijkt uit gegevens van Dealogic.

Indien de deals van 54 miljard dollar tussen Anthem en Cigna en van 34 miljard dollar tussen Aetna en Humana ook worden afgeschoten zou het totaal de 700 miljard dollar overschrijden. Dat zou zo vroeg in het jaar een nieuw record betekenen.

Het jaarrecord van mislukte fusies en overnames komt uit 2007.