De prijsval van kolen lijkt na vijf jaar eindelijk voorbij. De grondstof blijft populair in opkomende landen.

De prijs van kolen bereikte in januari 2011 het hoogste niveau ooit op 139 dollar per ton en raakte daarna in een vrije val.

Aan het begin van dit jaar werd een laagtepunt aangetikt van 48,85 dollar per ton. Na vijf jaar van prijsdalingen lijkt nu echter de bodem te zijn bereikt.

De prijsdaling werd vooral veroorzaakt door de afnemende vraag van China en de Verenigde Staten, de twee grootste afnemers van kolen ter wereld, zo meldt Business Insider. De verschuiving naar schonere energiebronnen zoals gas drukte eveneens op de kolenprijs.

Belangrijke energiebron

Ondanks de schonere alternatieven is kolen nog altijd een belangrijke energiebron voor miljarden mensen. In India is kolen goed voor 62 procent van de totale energieproductie en in Australië is dat 65 procent. In de VS neemt het aandeel van kolen af maar komt nog altijd 30 procent van de energieproductie uit kolen.

Sinds januari dit jaar bevindt de kolenprijs zich in een opgaande lijn. Het Australian Newcastle kolentermijncontract, de wereldwijde benchmark voor de kolenprijs, is dit jaar met 20 procent gestegen. De Europese termijncontracten staan eveneens op het hoogste punt in een jaar tijd.

Vooral in Azië is kolen nog gewild, en een verdere prijsstijging van de grondstof wordt verwacht.