Amerikaanse beurzen staan op recordniveaus. Wat nu? De kans is groot dat beurzen verder stijgen, denkt finanzen.nl-columnist Hendrik Oude Nijhuis. Zeker op de langere termijn.

’s Werelds belangrijkste beursindex, de Amerikaanse S&P 500 bereikte afgelopen week een record. Nooit eerder stond deze index hoger dan nu. Voor de Dow Jones geldt precies hetzelfde.

De records zijn opvallend te noemen wetende dat de totale winst van de bedrijven in de S&P 500 al een aantal kwartalen op rij daalt. En voor dit kwartaal wordt opnieuw een winstdaling voorzien.

Vanwege de in waarde gestegen dollar is de winst die Amerikaanse bedrijven buiten de Verenigde Staten behalen in dollars gerekend minder waard geworden. En vanwege de fors gedaalde olieprijs zagen energiebedrijven de winst flink dalen en moest bovendien stevig worden afgeboekt.

De tegenwind die samenhangt met beide effecten zal echter op vrij korte termijn gaan liggen. Het afgelopen jaar is de dollar niet meer zoveel sterker geworden en bovendien is de olieprijs al zo’n 70 procent gestegen vergeleken met de laagste niveaus van begin dit jaar.

Oude Nijhuis raadt beleggers aan zich niet te focussen op de korte termijn, hogere niveaus zijn een kwestie van tijd.

Finanzen.nl-columnist Hendrik Oude Nijhuis heeft zich jarenlang verdiept in de strategieën van ‘s werelds beste beleggers. Zijn bestseller over Warren Buffett is gratis beschikbaar. Deze column is niet bedoeld als individueel advies tot het doen van beleggingen.