De bestuurders van de Federal Reserve lijken dankzij economische cijfers steeds meer vertrouwen te krijgen dat ze de rente dit jaar toch verder kunnen verhogen.

De centrale bankiers van de Federal Reserve lijken er steeds meer vertrouwen in te krijgen dat ze de rente in de Verenigde Staten nog dit jaar, mogelijk al in september, verder kunnen opschroeven nadat de rente vorig jaar december voor het eerst sinds jaren werd verhoogd. Dat meldt The Wall Street Journal.

Op basis van recente uitspraken en interviews van Fed-bestuurders lijkt het daarentegen bijna zeker dat de rente bij de volgende bijeenkomst op 26 en 27 juli nog onveranderd zal blijven.

Maar de stabilisering van de financiële markten na de onrust die werd veroorzaakt door het besluit van de Britten om de EU te verlaten en de signalen dat de Amerikaanse economie weer opveert, lijken de weg vrij te maken voor een renteverhoging later dit jaar.

Begin juni werd kans op een renteverhoging in september nog geschat op meer dan 60 procent, zo blijkt uit cijfers van de Amerikaanse termijnmarkt Chicago Mercantile Exchange. Na het zwakke banenrapport over mei en de Brexit-stem op 23 juni zakte de waarschijnlijkheid van een renteverhoging in september tot 12 procent.

Juli komt nog te vroeg voor een renteverhoging, maar december zou kunnen. Veel hangt af van de volgende banencijfers.