Beleggers die kiezen voor veelbelovende, maar verlieslatende biotechbedrijfjes moeten vaak op de blaren zitten. AEX-fonds Galapagos is de uitzondering op de regel, stelt finanzen.nl-columnist Patrick Beijersbergen.

Dankzij het wegvallen van TNT Express na de overname door FedEx promoveerde in juni het Belgische biotechnologiebedrijf Galapagos naar de AEX-index. Daarmee bevestigt de Amsterdamse graadmeter maar weer eens wat een duiventil zij is, want in maart gingen Delta Lloyd en kunstmestbedrijf OCI er al uit, om de oude bekenden ABN Amro en SBM Offshore weer te verwelkomen.

Galapagos: belofte reumamedicijn

Galapagos verdient een nadere blik. Het bedrijf dankt de opname in de AEX aan het feit dat de koers van het aandeel zich redelijk onttrokken heeft aan de malaise in de biotechnologie, waar veel aandelen met tientallen procenten onderuit gingen. Het bedrijf is op de beurs nu meer dan 2 miljard euro waard, terwijl het de afgelopen vijf jaar verlieslatend was en ook de taxaties voor de komende jaren nog maar weinig winst beloven.

Beleggers lopen vooruit op een mogelijk succes met reumamedicijn Filgotinib, waarvan de ontwikkeling zijn laatste fase nadert. Die naam schijnt afgeleid te zijn van ‘Feel Good’, een toestand waarin zeker de aandeelhouders Galapagos zich al een tijdje bevinden.

Ik heb het niet aangedurfd, geef ik toe, door schade en schande (ooit kocht ik Pharming, de eeuwige belofte) wijzer geworden.

Goed nieuws

Ik zie Galapagos vooral als een uitzondering op de regel dat je verlieslatende biotechnologiebedrijven beter kunt mijden, in ieder geval tot het moment dat er structureel winst wordt gemaakt. Ieder zijn ding natuurlijk, en ik feliciteer de beleggers die Galapagos de afgelopen jaren wel in portefeuille hadden van harte. Maar ik denk wel dat er nu al heel wat goed nieuws in de koers verwerkt is.

Wat koop ik dan in deze sector? Het Amerikaanse Amgen is voor mij een veiliger keus: dat aandeel is het zwaargewicht in de iShares tracker die de Nasdaq Biotechnology Index volgt. Amgen is al jaren winstgevend, groeit gestaag, betaalt 2,5 procent dividend en kost nu minder dan 15 keer de voor dit jaar verwachte winst. Amgen deed het in de afgelopen 12 maanden trouwens al beter dan Galapagos.

Finanzen.nl-columnist Patrick Beijersbergen is beleggingsanalist en auteur van het boek ‘Beleggen kun je zelf, tips & tricks 2016’. Hij bezit aandelen Amgen.