Een adviseur van Donald Trump zegt een wet uit de jaren '30, die banken zou verplichten zich op te splitsen, weer in te willen voeren.

Een topadviseur van de Republikeinse presidentskandidaat Donald Trump heeft gezegd dat de Republikeinse partij de Glass-Steagall Act, een wet uit de jaren '30 om commercieel- en zakenbankieren te scheiden, opnieuw wil invoeren. Mocht dit daadwerkelijk gebeuren, de kans lijkt niet groot, zouden grote Amerikaanse banken opgesplitst moeten worden.

De wet, die in 1933 tijdens de Grote Depressie werd ingevoerd, bepaalt dat commerciële banken zich niet te veel mogen inlaten met activiteiten op de beurzen en fusies en verkopen van bedrijven. Oftewel: er moest een scheiding zijn tussen de bank die kredieten verleent aan bedrijven en hypotheken aan mensen enerzijds en de grote zakenbank anderzijds.

De splitsing die de bankwet voorstond werd door de decennia heen steeds minder sterk en uiteindelijk trok toenmalig president Bill Clinton in 1999 de wet in. Veel commentatoren vonden dat de wet tegen die tijd toch al bijna geen doel meer diende.

Wall Street woedend

Dat Trump nu met het idee speelt om de wet opnieuw in te voeren leidt tot grote woede op Wall Street, schrijft zakensite CNBC.

Een bron van de zakensite noemt het "verdacht" dat Trump nu ineens met het idee komt, terwijl hij het er eerder nooit over heeft gehad. Een advocaat die veel werkt op Wall Street noemt het idee zelfs "angstaanjagend".

Het is de vraag hoe serieus het plan van Trump is, het lijkt eerder bedoeld als een campagnetruc tegen Hillary Clinton.