De oliemarkt beweegt zich naar nieuw evenwicht door de afnemende daling van de olieproductie.

De Amerikaanse olieproductie daalt, maar de omvang van de daling wordt steeds kleiner. Dit is mogelijk een signaal dat de markt zich naar een nieuw delicaat evenwicht beweegt. Dat meldt beleggingssite MarketWatch.

Volgens Charles Perry, bestuursvoorzitter van het energie-adviesbureau Perry Management, neemt de productie al zo'n anderhalf jaar af. "Maar het is een enorm grote markt en net als een groot schip duurt het even om van koers te veranderen."

Evenwicht

Tegelijkertijd is er ook sprake van een geleidelijke daling van de vraag. Dat betekent volgens Perry dat de markt "bijna de bodem heeft bereikt en afstevent op evenwicht". Dat zou volgens Perry goed nieuws zijn voor de aanbodzijde van de markt. "Hoe sneller de markt in evenwicht is des te sneller er enig prijsherstel valt te verwachten."

De prijs van een vat ruwe Amerikaanse olie zakte in februari dit jaar tot onder de 30 dollar. Een belangrijke reden waarom de olieprijs niet verder wegzakte was dat de Amerikaanse productiedaling begon te versnellen.

Handelaren speculeerden op een daling van de olieproductie vanwege de lage olieprijzen. In de weken daarna kondigden verschillende oliebedrijven aan te gaan snijden in de productie- en exploratiekosten met als gevolg dat de productie van schalie-olie afnam en het aantal actieve Amerikaanse olieplatforms daalde.

De markt rekende er tevens op dat de vraag naar olie in aanloop naar het zomerseizoen zou toenemen. Uit cijfers van Baker Hughes blijkt dat het aantal actieve Amerikaanse olieplatforms in zes van de afgelopen zeven weken is toegenomen.

Lees het hele verhaal over de staat van de oliesector op finanzen.nl