'Renteverhoging Fed op z'n vroegst in december'

De Amerikaanse vermogensbeheerder Pimco verwacht dat de Federal Reserve pas in december 2016 de rente zal verhogen.

Volgens adviseur Joachim Fels van Pimco blijven er weinig redenen meer over voor de Fed om een voorstander te blijven van een soepel beleid, als er puur wordt gekeken naar de gebruikelijke factoren. Zo wint het groeimomentum van de Amerikaanse economie aan kracht en is de inflatieontwikkeling stabiel tot iets beter.

Daarnaast nemen de externe risico’s voor een groeivertraging in de Verenigde Staten af, omdat economische data uit China van de afgelopen week iets sterker waren dan verwacht en dat de impact van een mogelijke Brexit beperkt blijft voor het land.

Toch verwacht Fels dat een renteverhoging pas in december dit jaar zal plaatsvinden. De recente rally op de beurzen is volgens de adviseur van Pimco gebaseerd op de gedachte dat de centrale banken een minder agressieve houding zouden aannemen na de Brexit dan ervoor. Zou de Fed nu wel een ‘hawkish’ signaal afgeven, dan kan dat de aandelenmarkten schaden en de dollar omhoog trekken, aldus Fels.

Politieke onrust

Ook de huidige politieke omstandigheden zorgen ervoor dat een voorzichtige benadering met betrekking tot het monetair beleid wenselijk is, zo stelt Pimco. Daarmee doelt Fels niet alleen op onzekerheden omtrent een mogelijke Brexit, maar ook op de presidentsverkiezingen in de Verenigde Staten.

"Ik denk dat het moeilijk wordt voor de Fed om de rentes te verhogen voor december nu de presidentiële verkiezingscampagnes - met al zijn valkuilen - in volle gang bezig zijn", aldus Fels.

Lees ook op finanzen.nl: Chipfabrikanten in het vizier van beleggers bij cijfers Qualcomm

Tip de redactie