'In aandeel Microsoft zit nog 20 procent rek'

Het aandeel Microsoft kan in het komende jaar de weg naar boven vinden door positieve ontwikkelingen binnen de cloudtak van het bedrijf.

Dit stellen analisten van Morgan Stanley volgens de zakenwebsite Barron's in aanloop naar de kwartaalcijfers van Microsoft, die dinsdag nabeurs worden gepubliceerd.

De analisten verwachten dat de resultaten van het bedrijf worden aangejaagd door de cloudactiviteiten, vooral bij de producten Azure en Office 360. Volgens Morgan Stanley heeft Microsoft de intentie om te blijven investeren in cloudoplossingen, hetgeen de marges binnen deze tak sterk kan doen verbeteren.

De analisten wijzen daarbij op de overname van LinkedIn afgelopen maand. Door de zakelijke clouddiensten als Office 365 te koppelen aan de netwerksite kan Microsoft sneller groeien.

Mede hierdoor verwachten de marktvorsers van Morgan Stanley dat Microsoft in het kalenderjaar 2017 weer een "duurzame" winstgroei kan realiseren. De cijfers over het afgelopen kwartaal kunnen daarbij meer inzicht bieden in hoe snel Microsoft dit kan realiseren.

Aandeel Microsoft kan 20 procent hoger

Volgens Morgan Stanley kan het aandeel Microsoft profiteren van een sterkere focus op de cloud. De zakenbank hanteert een koersdoel van 64 dollar, beduidend meer dan de huidige koers van rond de 54 dollar. Het fonds won dit jaar al circa vijftien procent, ondanks een koersdaling van vijf procent in de afgelopen drie maanden.

Een flinke winst- of omzetstijging wordt vanavond niet verwacht. Analisten die bijdroegen aan de consensus van FactSet mikken op een winst per aandeel van 0,58 dollar, minder dan de 0,62 dollar uit dezelfde periode een jaar eerder, aldus de zakenwebsite MarketWatch. Daarbij wees de website er overigens wel op dat Microsoft in het verleden vaak de verwachtingen overtrof.

De consensus van FactSet gaat verder uit van een vlakke omzetontwikkeling, mede door een moeilijke markt voor computers. Recent liet Microsoft zelf al weten dat het niet zal lukken om Windows 10 op 1 miljard apparaten te krijgen in 2017. Eerder was het bedrijf er nog van overtuigd dat dit wel zou lukken.

Lees ook op finanzen.nl: Netflix jaagt klanten en beleggers weg met prijsverhoging

Tip de redactie