Hedgefondsen zetten in op verdere daling pond

Hedgefondsen verwachten dat het Britse pond nog verder kan wegzakken in de nasleep van de Brexit.

Het Britse pond heeft een enorme koersval achter de rug, nadat een meerderheid van de Britten in een referendum stemde voor een vertrek uit de Europese Unie. Dinsdagochtend koerste de Britse munt op 1,32 dollar.

"Daarmee lijkt het pond voor de korte termijn schijnbaar een bodem te hebben gevonden rond het niveau van 1,30 tot 1,35 dollar", zo stelde valutabroker Ebury al eerder.

Toch zetten beheerders van hedgefondsen nu flink in op een verdere daling van het pond, zo wordt in de Amerikaanse zakenkrant The Wall Street Journal gesteld.

Speculaties

De beleggingsfondsen sloten in de twee weken voor 12 juli, dus na het referendum, meer dan 73.000 contracten af, waarin zij speculeren op een val van de Britse munt. In de afgelopen twee maanden werden er niet zoveel contracten afgesloten, zo zou uit data van de Amerikaanse Commodity Futures Trading Commission blijken.

Er staat dan ook veel op het spel. Zo boekte investeringsmaatschappij AQR Capital Management op de dag van de uitkomst van het referendum op papier al meer dan 1 miljard dollar winst door te speculeren op een koersval van het pond.

Helemaal zonder risico’s is deze handel niet. Zeker als de onderhandelingsgesprekken tussen het Verenigd Koninkrijk en Europa vlotter verlopen dan gedacht, kunnen handelaren van een koude kermis thuiskomen.

"De omvang van iedere koersbeweging is wel heel erg afhankelijk van politiek, de Brexit-onderhandelingen en de gevolgen van een uitstap," aldus topman Paul Chappell van hedgefonds C-View.

Profiteren van Theresa May

Stond het pond op de avond van het referendum op 23 juni nog op 1,50 dollar, afgelopen week koerste de Britse munt rond een niveau van 1,29 dollar. Sindsdien herstelde het pond om rond een niveau van 1,32 dollar te koersen.

De munt kon profiteren van de aanstelling van Theresa May als nieuwe Britse premier, die volgens de markt voor politieke stabiliteit kan zorgen, aldus de Amerikaanse zakenkrant. Ook het besluit van de Bank of Engeland om het huidige rentetarief ongemoeid te laten, speelde het pond in de kaart.

Toch zijn enkele beleggers ervan overtuigd dat een niveau van rond de 1,20 dollar nog mogelijk is, door een soepel monetair beleid en een druk op de Britse economie als gevolg van een Brexit.

Tip de redactie