Beleggers in opkomende markten trekken zich weinig aan van onrust Turkije

De honger naar rendement is zo hoog dat beleggers in opkomende markten zich niet laten afschrikken door de mislukte couppoging in Turkije.

De poging tot een staatsgreep van het Turkse leger zorgde voor onrust op de Turkse financiële markten. De Turkse lira daalde in waarde en de Turkse aandelenmarkt verloor maandag zo'n 7 procent. Een realitycheck voor beleggers in opkomende markten, dachten kenners.

Maar de beleggers laten zich waarschijnlijk niet afschrikken door het slechte nieuws, denkt Gülen Tuncer, expert op het gebied van opkomende markten bij vermogensbeheerder Conning, tegen zakensite CNBC.

Want ook al vindt Tuncer het verstandiger om Turkse obligaties te vermijden, ze verwacht alsnog dat beleggers er toch voor gaan. De reden is simpel; rendement. Westerse obligaties leveren door de lage rentes zo weinig op, dat beleggers alternatieven zoeken in de opkomende markten. Daar leveren obligaties meer op, maar de risico's zijn ook hoger.

Profiteren

Volgens Win Thin van zakenbank Brown Brother Harriman & Co. zou de onrust in Turkije een "zegen" kunnen zijn voor andere opkomende markten, omdat zij zouden kunnen profiteren van beleggers die hun geld uit het verscheurde land willen halen.

Volgens Thin zouden Brazilië en Zuid-Afrika daar voornamelijk van kunnen profiteren, zo schrijft beleggingssite MarketWatch.

"Ik denk dat de meeste beleggers realiseren dat de ontwikkelingen in Turkije geen directe impact hebben op opkomende markten", zegt Thin. "Turkije is nog steeds een relatief kleine economie en heeft dus weinig impact op wereldwijde groei en handel."

Volg de Turkse beurs op finanzen.nl

Tip de redactie