Robo-beleggingsadvies vervult behoefte, maar is niet rendabel

Financiële robo-adviseurs zouden een goede oplossing zijn voor het adviesgat bij jongeren, maar het zou heel lang duren voor ze winstgevend zijn, als ze dat al worden.

Dat schrijft Alan Miller van vermogensbeheerder SCM Direct in een blog op beleggingssite ETF Strategy. SCM Direct onderzocht tien Britse robo-adviseurs en kwam tot de conclusie dat het jaren zou duren om voor het eerst winst te maken met het beleggingsadvies door een computer.

Robo-advies, waarbij een computer in plaats van een mens het beleggingsadvies geeft, dat gaat op basis van algoritmes, zou volgens veel kenners een oplossing kunnen zijn voor het zogenaamde adviesgat.

Daarmee wordt bedoeld dat het voor een jongere generatie steeds minder vanzelfsprekend is om in zee te gaan met een beleggingsadviseur. Robo-advies, dat bijvoorbeeld niet afhankelijk is van kantoortijden en goedkoper is, zou veel beter inspelen op de behoeften van jongeren.

Elf jaar 

Dat idee wordt door het onderzoek van SCM Direct ook niet in twijfel getrokken, maar volgens het onderzoek van de vermogensbeheerder gaat het door investerings- en marketingkosten lang duren voordat het robo-advies rendabel wordt.

Alan Miller schrijft in zijn blog dat de tien onderzochte robo-adviseurs gemiddeld 147,50 pond per jaar aan kosten rekenen voor een beleggingsportfolio van 25.000 pond.

De investeringskosten, in personeel en techniek, liggen relatief hoog voor robo-advies. Daarnaast wijst Miller nog op het punt van marketing. "De meeste robo-adviseurs hebben geen bekende merknaam en hebben dus een dure marketingcampagne nodig", schrijft Miller.

Kosten

Een succesvolle online campagne kost volgens hem 3,15 pond per klik. Aangezien doorgaand 1,75 procent van de 'klikkers' klant wordt, kost het gemiddeld 180 pond om een nieuwe klant binnen te krijgen.

Conclusie van het onderzoek is dat de kosten van robo-advies zo hoog liggen dat het elf jaar zou duren om winstgevend te worden, na tien jaren van flink verlies.

Lees ook op finanzen.nl: 'China wil goudmijn op zijderoute kopen'

Tip de redactie