China ziet goudmijn als mooie investering op zijderoute

Het Chinese staatsfonds Silk Road Fund wil investeren in zijderoute en heeft een goudmijn op het oog.

Het Silk Road Fund, een Chinees investeringsfonds van 40 miljard dollar dat investeringen zoekt langs de historische zijderoute, wil een bod doen op een goudmijn in Kazachstan. Dat meldt persbureau Bloomberg op basis van ingewijden.

De Vasilkovskoye-goudmijn is nu nog in handen van handelshuis Glencore. Silk Road Fund overweegt samen met de Chinese goudproducent China National Gold Group een bod uit te brengen van ongeveer 2 miljard dollar. Het zou de eerste aankoop van een goudmijn zijn van het fonds en de grootste overname van het staatsfonds in de mijnbouwsector.

Silk Road Fund

Het Silk Road Fund werd in 2014 opgericht met steun van de Export-Import Bank of China en de China Development Bank Corp. Het fonds richt zich op investeringen in infrastructuur en grondstoffen langs de zijderoute.

De Chinese president Xi Jinping wil met het nieuwe zijderoute-initiatief de economische slagkracht van het land in meer dan 70 landen in Azië, Europa en Afrika versterken.

De zijderoute was een netwerk van karavaanroutes door Centraal-Azië, waarlangs gedurende vele eeuwen handel werd gedreven tussen China en de rest van de wereld. Van de klassieke oudheid tot de late middeleeuwen was de zijderoute de belangrijkste handelsverbinding tussen oost en west.

Chinese interesse

De partijen zullen het mogelijk op moeten nemen tegen twee andere Chinese mijnbouwers - Shandong Gold Mining en Zijin Mining Group - die eveneens interesse hebben in de Kazachstaanse goudmijn. De Chinese interesse toont aan dat de honger van het land naar grondstoffen als goud nog altijd groot is.

Chinese bedrijven hebben dit jaar voor in totaal 9,6 miljard dollar aan overnames in de mijnbouwsector aangekondigd. Dat is 36 procent meer dan in 2015. Het herstel van de grondstoffenprijzen speelt daarbij een belangrijke rol.

Lees ook op finanzen.nl: 'Shell is het beste olie-aandeel ter wereld'

Tip de redactie