'Oude' startups betalen nu keurig dividend

De techsector, niet zo lang geleden nog vol van startups, is in Amerika een van de grootste dividenduitkeerders.

De gemiddelde associatie die een belegger bij een techbedrijf heeft, is dat van een groeiaandeel waarin vooral nog veel geïnvesteerd moet worden en waarin de winst uit de koers gehaald kan worden. Maar 'oude' tech-startups zijn inmiddels uitgegroeid tot keurige dividendbetalers.

Wat blijkt, schrijft beleggingssite Barron's: techbedrijven zijn inmiddels verantwoordelijk voor ruim 15 procent van de dividendbetalingen in de Amerikaanse S&P 500-index. Dat is meer dan alle andere sectoren behalve de financials. Tien jaar geleden kwam nog maar 5,5 procent van het dividend uit de techsector.

Uit het overzicht dat Barron's geeft, blijken het vooral de al wat langer actieve techbedrijven te zijn die dividend betalen. Dan gaat het om bedrijven als Cisco Systems, Intel en Microsoft.

Uitkeren

Een van de redenen voor de flinke toename in dividendbetalingen is dat trendsetter Apple, dat flink wat cash over heeft, is begonnen met het uitkeren. Andere techbedrijven konden daarom niet achterblijven. Daarnaast doen sommige bedrijven uit de sector het goed, waardoor de dividendbetalingen het ook goed deden.

Volgens Brian Colello van Morningstar bieden de 'oude' techbedrijven nog steeds groeikansen. Hij noemt bijvoorbeeld reuzen als Microsoft en Intel, maar ook bedrijven in de chip-business zoals Xilinx, Analog Devices, Linear Technology en Qualcomm. Die bedrijven zouden volgens hem mee kunnen liften op het succes van de zelfrijdende auto, door daar de technologie voor te leveren.

Lees ook op finanzen.nl: 'Shell is het beste olie-aandeel ter wereld'

Tip de redactie